När är det kladdkakans dag?

Kladdkakans dag firas den 7 november varje år.

Det är en dag tillägnad att hylla denna ljuvliga och klassiska svenska efterrätt, kladdkakan. Under Kladdkakans dag firar människor runt om i Sverige genom att baka och njuta av denna läckra kaka i alla dess former och variationer. Det är en fantastisk tid att prova nya recept eller bara att njuta av den traditionella kladdkakan med en klick grädde eller vaniljglass!

När är det kladdkakans dag?
När är det kladdkakans dag?

Att laga en kladdkaka är både enkelt och läckert! Här är ett grundläggande recept för att skapa denna klassiska svenska favorit:

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • Eventuellt lite florsocker för garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen: Sätt ugnen på 175°C och smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).

  2. Smält smöret: Smält smöret på låg värme i en kastrull eller i mikrovågsugnen tills det är helt smält. Låt sedan smöret svalna något.

  3. Blanda ingredienser: Vispa strösocker och ägg i en stor skål tills det är ljusgult och luftigt. Tillsätt det smälta smöret och blanda väl.

  4. Tillsätt de torra ingredienserna: Sikta vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt över ägg- och sockerblandningen. Blanda försiktigt ihop ingredienserna tills de är väl blandade och inga klumpar syns.

  5. Häll smeten i formen: Häll den färdiga smeten i den förberedda formen och jämna till ytan med en slickepott eller baksidan av en sked.

  6. Grädda: Grädda kladdkakan i förvärmd ugn i ca 15-20 minuter, beroende på ugnens effekt och hur kladdig du vill ha kakan. Kladdkakan ska vara lite kladdig i mitten när den är klar.

  7. Kyl och servera: Låt kladdkakan svalna något i formen innan du tar ut den och låter den svalna helt på ett galler. När den är helt sval kan du skära den i bitar och servera den, gärna med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Om du vill kan du också sikta lite florsocker över kakan för garnering.

Nu är din kladdkaka klar att njuta av! Den är perfekt som dessert eller fikabakelse, och den är alltid en hit bland både vuxna och barn. Lycka till och njut av din läckra kladdkaka!

Du kanske också gillar …

1 kommentar

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *